Kock - lärlingsutbildning för vuxna
Som kock arbetar du med planering och tillagning av mat. Som kock kan du arbeta i alla typer av kök som restauranger, storkök eller kök inom sjöfarten. Du arbetar ofta under tidspress och det är därför viktigt att du är stresstålig.
Utbildningslängd/kurslängd: Cirka 40 veckor vid 100 procents studietakt
CSN-berättigad: Ja
Sista ansökan: Ansökan öppen 15 april - 15 maj, 2025
Kurs-/utbildningsstart: 18 augusti, 2025
Om utbildningen/kursen
Arbetsuppgifterna och arbetstider varierar beroende på arbetsplats. I storkök lagar du ofta samma mat till ett stort antal gäster medan du på en restaurang tillagar fler antal rätter efter gästernas beställning. Bemötande och service är också viktigt då man idag arbetar nära kunden.
En lärlingsutbildning kan omfatta från 400 till 1600 gymnasiala poäng och planeras utifrån dina tidigare erfarenheter och lärlingsföretagets behov.
En individuell studieplan upprättas vid utbildningsstart.
Vilka förkunskaper behöver du ha?
För att klara av utbildningen behöver du ha kunskaper motsvarande grundskolekompetens i svenska eller svenska som andraspråk.
Studieform och studietakt
Studieplan
- Matlagning 1, 100p
- Matlagning 2, 200p
- Matlagning 3, 200p
- Branschkunskap, 100p
- Service och bemötande, 100p
- Hygien, 100p
- Livsmedel och näringskunskap, 100p
- Specialkost, 100p
- Komvuxarbete inom restaurang, 100p
Studiefinansiering
Validering
Har du erfarenhet av arbete inom valt yrkesområde kan du validera dina kunskaper. Dina kunskaper bekräftas genom att du redovisar dem i teori och praktik och du får ett nationellt gymnasiebetyg.
Kontakta oss
Har du funderingar kring studier eller yrken? Vill du ha vägledning? Välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare.
Om du har en kort fråga kan du även få hjälp genom Kontaktcenter.